Smer chce znížiť odplaty za správu dôchodkových fondov, ktoré sám navrhoval

09.08.2012 Bratislava

Bratislava 9. augusta (TASR) - Poslanci Smeru-SD dnes navrhli ponechať odplatu za správu negarantovaných dôchodkových fondov na súčasnej úrovni 0,3 %. "Zachovať pôvodnú hranicu," konštatoval pri predkladaní pozmeňovacieho návrhu k novele zákona o sociálnom poistení v pléne NR SR Ján Podmanický (Smer-SD).

"Gratulujem, ale história zaznamenala, že vládny návrh zákona priniesol zvýšenie poplatkov. To už nikdy z histórie nevymažete," reagoval poslanec a exminister práce Jozef Mihál (SaS). Minister práce Ján Richter (Smer-SD) navrhoval zvýšiť túto odplatu na dvojnásobnú úroveň, 0,6 %. Následne v stredu (8. 8.) podvečer navrhli poslanci v spoločnej správe výborov znížiť odplatu na 0,45 %.

Ak však prejde Podmanického pozmeňovací návrh, odplata za správu fondu zostane 0,3 % ročne pri garantovaných aj negarantovaných fondoch. Odplata za vedenie dôchodkového účtu klesne z 1 % na 0,75 % a odplata za zhodnotenie majetku vo fondoch vzrastie, a to z dnešných 5,6 % na 10 %. Práve táto zmena by mala podľa ministerstva pôsobiť motivačne.
 

Vyberte región